Ενημέρωση

Πώς αποχρωματίζεται η κόκα κόλα;🔬🔬🔬💜💜

Χημεία στα Έξυπνα Παιδιά!!🔬
Είναι ικανό το γάλα να αποχρωματίσει την κόκα κόλα; Για να το ανακαλύψουμε ρίξαμε μέσα σε διάφορα είδη κόκα κόλα (light, στέβια και pepsi cola) λίγο γάλα και παρατηρούσαμε με το πέρασμα του χρόνου πόσο γρήγορα και πόσο έντονα γινόταν ο αποχρωματισμός. 🌸🌸
Συγκεκριμένα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα έχουν ένα έντονο σκούρο χρώμα, το οποίο οφείλεται στην καραμέλα που περιέχουν, ενώ περιέχουν και φωσφορικό οξύ, το οποίο αντιδρά με το ασβέστιο του γάλακτος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικροί σβόλοι. Οι σβόλοι αυτοί είναι στερεοί, με μεγαλύτερη πυκνότητα από το υπόλοιπο μείγμα, με αποτέλεσμα να πέφτουν ως ίζημα προς τα κάτω. Το ίζημα, όμως, εγκλωβίζει μαζί και το χρώμα από την καραμέλα, με αποτέλεσμα το επάνω μέρος του μείγματος να αποχρωματίζεται. 💜
Μέσα από αυτό το πείραμα οι μικροί μας επιστήμονες κατάφεραν να οξύνουν την κριτική τους σκέψη! Να προβληματιστούν, να παρατηρήσουν, να συνδυάσουν γνώσεις και εικόνες, να εξάγουν συμπεράσματα, να μάθουν…αλλά και να διασκεδάσουν!
Υπεύθυνη Διδασκαλίας: Δήμητρα Γεωργατζά,
Βιοχημικός-Βιοτεχνολόγος MSc