Ενημέρωση

Τι συμβαίνει στο μπαλόνι; (το φαινόμενο συστολής και διαστολής) 🎈🎈👨‍🔬👩‍🔬

Χημεία στα Έξυπνα Παιδιά!!👨‍🔬👩‍🔬
Το περίεργο μπαλόνι!🎈🎈
Οι μικροί μας επιστήμονες σε μία από τις βόλτες τους στην Πειραματούπολη παρατήρησαν ένα περίεργο μπαλόνι που φούσκωνε και ξεφούσκωνε!
Παρακολουθώντας αρχικά ένα βίντεο για την διαστολή και τη συστολή των υγρών, είδαν τα μόρια του αέρα ως μέλισσες που όταν ζεσταίνονται κινούνται γρηγορότερα και όταν κρυώνουν μειώνουν την ταχύτητά τους.
🐝🐝
Η περιέργεια για το πείραμα οξύνθηκε και χωρίστηκαν σε ομάδες, προσπαθώντας να συνδέσουν αυτά που έμαθαν με τα υλικά του πειράματος, κάνοντας μια πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στο επικείμενο πείραμα, σχεδιάζοντάς το στον πίνακα! 👀
Στη συνέχεια, προβληματισμένοι για το αν σκέφτηκαν ορθά, εκτέλεσαν το παρακάτω πείραμα! Αρχικά τοποθέτησαν ένα μπαλόνι γύρω από το στόμιο ενός μπουκαλιού, το οποίο έβαλαν μέσα σε ένα δοχείο, στο οποίο έριξαν ζεστό νερό. Παρατήρησαν ότι το μπαλόνι φούσκωσε! Στη συνέχεια έβγαλαν το μπουκάλι από το ζεστό νερό και το τοποθέτησαν σε ένα άλλο δοχείο με κρύο νερό και παγάκια. Το μπαλόνι ξεφούσκωσε πάρα πολύ και τα τοιχώματά του κόλλησαν μεταξύ τους!
Με αυτό τον τρόπο έμαθαν ότι το ζεστό νερό θέρμανε το μπουκάλι και τον αέρα που περιείχε, ο οποίος διαστέλλεται και φουσκώνει το μπαλόνι ενώ στη δεύτερη φάση το μπουκάλι και ο αέρας που περιείχε κρύωσε, με αποτέλεσμα να συστέλλεται, δηλαδή να μειώνεται ο όγκος που καταλαμβάνει και να ξεφουσκώνει το μπαλόνι!
Έτσι, μέσα από το συγκεκριμένο πείραμα ήρθαμε σε επαφή με το φαινόμενο της συστολής και της διαστολής, ένα φαινόμενο που το συναντάμε ευρέως στην καθημερινότητά μας!❣
Υπεύθυνη διδασκαλίας: Γεωργατζά Δήμητρα, Βιοχημικός-Βιοτεχνολόγος, MSc