Ενημέρωση

Ο Σταγονούλης και ο κύκλος του νερού!!!☁️☁️🔬🔬🔬

Χημεία στα Έξυπνα Παιδιά!!🔬
Ο μικρός δεινόσαυρος Μπερτ προσκάλεσε τα Έξυπνα παιδιά να γίνουν μικροί μετεωρολόγοι! 👨‍🔬👩‍🔬
Στο εργαστήριο της Πειραματούπολης μας περίμενε ο Σταγονούλης, μια μικρή σταγόνα, η οποία έπεσε από το σύννεφο και ξαναέγινε νερό. ☁️☁️
Η σημερινή μας αποστολή έκρυβε πολλές προκλήσεις ! Να κάνουμε το πείραμα της βροχής, να φυλακίσουμε ένα σύννεφο στο βάζο και να κατασκευάσουμε τον κύκλο του νερού!
Κάναμε λοιπόν το πείραμα της βροχής και μάθαμε έννοιες όπως εξάτμιση, συμπύκνωση, βροχόπτωση.
Γεμίσαμε τα 3/4 του βάζου με νερό βρύσης και το υπόλοιπο 1/4 με αφρό ξυρίσματος, ώστε να δημιουργήσουμε ένα λευκό σύννεφο. Έπειτα ρίξαμε σιγά σιγά το χρώμα ζαχαροπλαστικής πάνω στον αφρό. Καθώς γεμίζει το σύννεφό μας, το χρώμα ζαχαροπλαστικής θα πέσει μέσα στο νερό, δημιουργώντας βροχή.☔
Τα παιδιά έμαθαν ότι τα σύννεφα σχηματίζονται όταν υδρατμοί ανεβαίνουν στον αέρα. Όταν ο ατμός συναντά κρύο αέρα, μετατρέπεται σε σταγονίδια νερού. Αυτές οι μικροσκοπικές σταγόνες νερού που αιωρούνται στον αέρα «κολλάνε» μεταξύ τους σχηματίζοντας σύννεφα. Όταν τα σύννεφα γεμίζουν με νερό που δεν μπορούν να το συγκρατήσουν πια, το νερό πέφτει πίσω στο έδαφος ως βροχή.
Στο τέλος κατασκευάσαμε τον κύκλο του νερού σε ένα χάρτινο πιάτο με διάφορα υλικά, όπως γκοφρέ χαρτιά, βαμβάκι, πομ-πομ, σύρματα, και πλαστελίνη!